Zorg en infra in balans: een unieke bouwuitdaging

GP Groot infrarealisatie vormt bouwteam met Noordwest Ziekenhuis voor uitdagend vernieuwbouwproject.

Een bijzondere werklocatie voor GP Groot infrarealisatie: een ziekenhuis dat dag en nacht bereikbaar moet zijn én blijven. Voor de locatie van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar is gekozen voor een gefaseerde vernieuwbouw om ook in de toekomst veilige en vernieuwende zorg te kunnen bieden. Gedurende de uitvoering van het meerjarenplan verricht GP Groot infrarealisatie diverse infrawerkzaamheden voor het ziekenhuis, waar niet alledaagse uitdagingen bij komen kijken.

Stap voor stap vernieuwen

Een flinke verbouwing van de huidige gebouwen en het realiseren van een nieuwbouwgedeelte: dat is wat de gefaseerde vernieuwbouw van het NWZ inhoudt. Om gedurende de werkzaamheden gewoon zorg te kunnen blijven bieden, is de vernieuwbouw opgedeeld in een aantal fasen. Marco van der Wijst, bedrijfsleider bij GP Groot infrarealisatie, vertelt over hun rol tijdens de uitvoering van dit project: “Het nieuwbouwgedeelte staat inmiddels en de werkzaamheden daarvoor bevinden zich in de afrondende fase. Vorig jaar zijn wij begonnen met het aanleggen van de bekabeling, glasvezel en een 10kV-stroomnet naar de nieuwe vleugel, riolering met drainage, een droge blusleiding en divers kabelwerk rondom de nieuwbouw. Dit jaar zullen we daar ook werkzaamheden uitvoeren voor de bovengrondse terreininrichting, het zogenaamde woonrijp maken: bestrating en paden aanleggen en bankjes, prullenbakken en verlichting installeren.”

Slim en flexibel plannen

Hoewel GP Groot infrarealisatie al zo’n 40 jaar onderhoudswerkzaamheden uitvoert voor het ziekenhuis, is dit project geen standaard opdracht voor het team. “Voor een locatie als een ziekenhuis is bereikbaarheid een must. Zo moeten de EHBO- en dialyse ingangen altijd bereikbaar zijn ook voor minder mobiele patiënten. Dit vraagt om een goede planning met hulpmiddelen zoals brugconstructies, zodat het eveneens toegankelijk blijft voor bezoekers in een rolstoel. Ook zijn we bij de slagbomen aan het werk waarbij we de hoofdingang moeten passeren. Die werkzaamheden delen we dan op in fases en verrichten we ’s nachts en in het weekend om zo min mogelijk hinder te veroorzaken.” Wel reguliere werkzaamheden dus, maar geen standaard planning. Er wordt dan ook veel geschakeld en afgestemd met alle betrokkenen bij het project. “Elke week is er een planningsoverleg met het bouwteam dat we vormen met het NWZ. Omdat het zo’n omvangrijk project is, lopen we regelmatig tegen zaken aan die nog moeten worden uitgedacht. Dat soort uitdagingen pakken we ad-hoc met elkaar op en vraagt om flexibiliteit in de planning.”

Duurzaam en doordacht

Het is duidelijk dat het om meer gaat dan alleen het verplaatsen van een fietsenstalling. Daarnaast moet aan de duurzame aspecten worden gedacht tijdens de uitvoering, bijvoorbeeld voor de afvoer van regenwater. “Een hot item is watercompensatie. Als er minder mogelijkheden zijn om regenwater in de grond te infiltreren moet je compenseren zodat het regenwater elders kan worden afgevoerd en opgeslagen. Daarom leggen we krattenvelden aan op diverse plekken onder de grond.” Deze infiltratiekratten zijn holle ruimtes die dienen als reservoir voor regenwater, waarna het geleidelijk wordt opgenomen door de bodem of afgevoerd naar een sloot of waterpartij. Het zijn mooie uitdagingen vertelt Marco: “Uiteindelijk weet je nooit wat je tegenkomt in de grond. Wanneer we straks gaan bestraten hebben we weer met heel andere uitdagingen te maken. Om de hoofdingang bereikbaar te houden, zullen we in fases moeten werken om de bereikbaarheid te garanderen. Je hebt met heel andere dingen te maken dan wanneer je aan het werk bent in een woonwijk.”

Het is precies hetgeen wat dit project zo uniek maakt voor hem: “Je hebt te maken met meerdere stakeholders die allemaal hun eigen belangen hebben. Er zijn allerlei faseringen en veel zaken worden op het laatste moment nog besloten. Het is niet alleen een gevoelige omgeving qua locatie, het is ook een heel bewerkelijk project qua betrokkenen. Maar de lijnen met elkaar zijn kort en de manier waarop we samenwerken is heel bijzonder. Zo’n klus doe je met elkaar en daarin hebben we elkaar gevonden.”

GP Groot infrarealisatie zal nog tot medio 2026 bezig zijn met de infrawerkzaamheden aan de Wilhelminalaan in Alkmaar. Naar verwachting zal vanaf dan het nieuwbouwgedeelte in gebruik worden genomen.

Marco van der Wijst

Ook weten hoe een bouwteam bij een omvangrijk project het verschil kan maken?

Neem contact op met Marco van der Wijst:
m.vanderwijst@gpgroot.nl | 088 4720744