Gedeelde visie leidt tot succesvolle samenwerking als bouwteam
Optimale voorbereiding door intensieve samenwerking tijdens ontwerpfase
Komende zomer zal het grootste deel van woningbouwproject Duinzicht in Heiloo worden afgerond. Voor HB Adviesbureau, GP Groot infrarealisatie en WoonGraag, die samen het bouwteam vormen van dit project, zit er inmiddels ruim drie jaar aan voorbereidingen op. De gezamenlijke visie om een toekomstbestendige leefomgeving te creëren voor zowel bewoners als omwonenden, vormt een van de uitgangspunten van het succesvolle samenwerkingsverband.
“Belangrijk voor een succesvolle samenwerking is dat je dezelfde visie deelt. Het streven om een leefomgeving zo duurzaam mogelijk in te richten, vormt een sterke gemeenschappelijke basis voor het project.”
Wie in de buurt van het Noord-Hollandse Heiloo woont, zal het wellicht niet ontgaan zijn: op het voormalige caravan- en bungalowpark Duinzicht worden nieuwe woningen gerealiseerd. De bouw van sociale huur appartementen, seniorenwoningen en koopwoningen is inmiddels gestart. Achter de schermen werden al enige tijd voorbereidingen getroffen door het bouwteam, gevormd door HB Adviesbureau en WoonGraag, adviesorganisatie bij de ontwikkeling van woningbouwprojecten. Koen Borst, projectleider bij HB Adviesbureau: “Onze adviseurs houden zich bezig met duurzaam landschapsontwerp, we doen veel projecten voor openbare leefruimtes. Voor dit project hebben wij het ontwerp en de technische tekeningen gemaakt. Daarbij focussen we vooral op de toekomstbestendigheid en houden we rekening met het klimaat en de natuur.”
“Voor dit project hebben wij het ontwerp en de technische tekeningen gemaakt. Daarbij focussen we vooral op de toekomstbestendigheid en houden we rekening met het klimaat en de natuur.”
Koen Borst, projectleider HB Adviesbureau
Koen Borst, projectleider HB Adviesbureau
Sterke gemeenschappelijke basis
Peter Trauschke, mede-eigenaar en adviseur bij WoonGraag, vertelt over de samenwerking tijdens de ontwerpfase: “We hebben eerder al met elkaar gewerkt en hebben beiden een goede relatie met de gemeente. Maar belangrijker voor een succesvolle samenwerking is dat je dezelfde visie deelt. Het streven om een leefomgeving zo duurzaam mogelijk in te richten, vormt een sterke gemeenschappelijke basis voor het project. Daardoor snappen we ieders belangen en gedachten, en kunnen we samen mogelijkheden bedenken.” Op basis van het ontwerp heeft GP Groot infrarealisatie inmiddels het bouwrijp maken van het terrein afgerond. Zodra de woningen gebouwd zijn, zullen zij ook de openbare ruimte inrichten, waaronder de aanleg van parkeerplaatsen, openbare verlichting en het groen.
“Als bouwteam is er veel meer een gezamenlijke insteek, waardoor iedereen zich meer betrokken voelt. Dan ga je net even flexibeler en creatiever om met uitdagingen of zaken die tegenzitten.”
Peter Trauschke, mede-eigenaar en adviseur bij WoonGraag
Peter Trauschke, mede-eigenaar en adviseur bij WoonGraag
Flexibeler en creatiever samenwerken
Koen en Peter lijken het schoolvoorbeeld te zijn van werken in een succesvol bouwteam. Toch gaat er ook wel eens iets niet volgens plan, vervolgt Peter: “Er zijn altijd uitdagingen gedurende zo’n project. Maar dat pak je samen op en je gaat ervoor.” Precies daar ligt volgens hem het waardevolle van werken in een bouwteam. “Omdat je in de gehele aanloop naar de realisatiefase alles met elkaar uitwerkt, wordt het een gezamenlijk project in plaats van een project waarbij de opdrachtgever opdrachten geeft. Als bouwteam is er veel meer een gezamenlijke insteek, waardoor iedereen zich meer betrokken voelt. Dan ga je net even flexibeler en creatiever om met uitdagingen of zaken die tegenzitten.” Koen vertelt dat ze, ambitieus als ze zijn, het project intern bij HB Adviesbureau na de succesvolle ontwerpfase en realisatie zullen evalueren. “We willen altijd weten wat we beter kunnen doen, zodat de verbeterpunten kunnen worden meegenomen in het volgende project.”
Korte lijntjes
Nu de bouw van de in totaal 56 woningen is begonnen, zit het werk voor het ontwerp- en adviesbureau erop. Koen noemt enkele duurzame oplossingen die in het ontwerp zitten: “Zo wordt het zand hergebruikt. En om wateroverlast tegen te gaan worden rijwegen aangelegd met een waterbergende fundering.” Hierdoor kan regenwater tijdelijk worden geborgen en wordt het vertraagd afgevoerd naar de ondergrond en uiteindelijk naar het drainageriool. Het zijn voor de gemeente innovaties voor een klimaatadaptieve uitdaging. Hij neemt dan ook regelmatig een kijkje bij de bouwwerkzaamheden om te zien hoe het ontwerp wordt uitgevoerd. “Hoewel we eraan gewend zijn dat wij een project op een gegeven moment loslaten, blijven we altijd nieuwsgierig. Even een rondje lopen om te kijken hoe het ermee staat of een belletje met GP Groot infrarealisatie voor overleg. Dat is het voordeel van een team met korte lijntjes.”
Dat snel kunnen schakelen met elkaar is ook Peter goed bevallen: “Natuurlijk is deskundigheid belangrijk. Maar uiteindelijk zijn het de mensen die het verschil maken. Vorm je een bouwteam met elkaar, dan weet je van tevoren wat je aan elkaar hebt, zijn de financiële afspraken helder en maak je samen de plannen. Het team van GP Groot infrarealisatie staat er ook zo in. We zoeken elkaar actief op en we regelen het gewoon.”
“Door de intensieve voorbereiding van het bouwteam in de ontwerpfase, kunnen wij de realisatiefase efficiënt oppakken en uitvoeren. We kijken er naar uit om bij toekomstige projecten vaker de vruchten te plukken van een samenwerkingsverband”
Peter Metzelaar, projectleider GP Groot infrarealisatie
Peter Metzelaar, projectleider GP Groot infrarealisatie