De bouwsector is een grootverbruiker op het gebied van grondstoffen: meer dan de helft van alle grondstoffen in Nederland wordt toegepast in de bouw. Daarnaast is 35% van de totale Nederlandse afvalstroom het gevolg van bouw- en sloopactiviteiten.
GP Groot sloopwerken en saneringen ziet sloopmateriaal niet als afval, maar als grondstoffen en als basis van nieuwe producten. Dat is de cirkel rondmaken door middel van circulair slopen.
Circulair slopen draagt bij aan de CO2-reductie en vermindert het gebruik van nieuwe grondstoffen.
GP Groot sloopwerken en saneringen is uw partner in circulair slopen. Wij maken locaties, op een zo duurzaam mogelijke wijze, gereed voor hun nieuwe bestemming. Dit doen wij o.a. voor woningcorporaties, gemeenten, ontwikkelende bouwers en architectenbureaus. Onze dienstverlening bestaat uit:
- advies, bestekvoorbereiding en circulaire kansen in kaart brengen
- sloopwerk en realisatie
- handsloopwerk en renovatiesloopwerk
- asbestsanering
- bodemonderzoek en bodemsanering
- verantwoorde afvalinzameling en transport
- toezicht en directievoering
- levering van gebruikte bouwmaterialen
- rapportage m.b.t. besparing milieu-impact
Circulair slopen vraagt om een andere aanpak dan traditioneel slopen:
- We maken een inventarisatie van de grondstoffen en materialen die vrijkomen tijdens de sloop. Voor iedere materiaalstroom zoeken we een nieuwe duurzame toepassing.
- Aan de hand van de materiaalstromen en hun bestemming stellen we een oogstinstructie op.
- De oogstinstructie dient als handleiding voor de demontage. Materialen geschikt voor hergebruik worden zorgvuldig uit het gebouw gehaald.
- De direct herbruikbare materialen worden aangeboden via de online marktplaats van GP Groot.
- De overige herbruikbare materialen worden afgevoerd en vervolgens bewerkt door onze social return afdeling.
- Nu kan de daadwerkelijke ontmanteling van start gaan. Sloopmateriaal wordt volledig gescheiden afgevoerd.
- We maken van het sloopmateriaal nieuwe grondstoffen die dienen als basis voor nieuwe producten.
- We maken de cirkel rond door herbruikbare en gerecyclede producten terug te leveren in het project.
Voor ieder project – groot of klein – brengen we circulaire kansen in kaart. Materialen en grondstoffen die vrijkomen brengen we zo hoogwaardig mogelijk terug de keten in. We hanteren hierbij de R-Ladder van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Op deze manier maken we houtenkozijnen, sanitair en waterkranen gereed voor hergebruik en recyclen we bakstenen, kunststofkozijnen en beton tot nieuwe producten.
In ieder project ontdekken we nieuwe toepassingen en ontmoeten we nieuwe samenwerkingspartners. Benieuwd wat we zoal hebben gerealiseerd? Bekijk dan onze top 3 meest voorkomende materiaalstromen.
Top 3 meest voorkomende materiaalsoortenHergebruik is – na preventie – de meest duurzame manier om vrijgekomen (bouw)materialen te verwerken. Eén van de grootste uitdagingen hierin is het matchen van vraag en aanbod in tijd, locatie, kwantiteit én kwaliteit. Met de circulaire bouwhub slaan we een brug tussen vraag en aanbod. Hier worden gebruikte bouwmaterialen opgeslagen, bewerkt en gereed worden gemaakt voor een nieuwe bestemming.
Meer over de circulaire bouwhubEen belangrijk onderdeel voor het circulair slopen van gebouwen is circulair bouwen. Tenslotte kan een gebouw beter circulair gesloopt worden als het circulair is gebouwd. Benieuwd naar hoe wij helpen bij het meer circulair maken van de bouwsector? En welke circulaire bouwmaterialen er nu al zijn?
Vraag de brochure circulair bouwen aanGP Groot is pionier op het gebied van circulair slopen. Met ons aannemersbedrijf, ingenieursbureau en recyclingbedrijf hebben we veel kennis in huis. Maar om te kunnen blijven leren en nieuwe, circulaire mogelijkheden te ontdekken, zijn we continu op zoek naar nieuwe samenwerkingspartners:
- Vastgoedbeheerders met sloopprogramma’s of pilotprojecten waarin we samen het nieuwe normaal met elkaar ontdekken.
- Leveranciers en producenten van bouwmaterialen die hun aanbod willen verduurzamen.
- Architecten en ontwikkelaars op zoek naar circulaire toepassingen in nieuwbouw- en renovatieprojecten.
We hebben de afgelopen jaren een netwerk opgebouwd van innovatieve organisaties met circulaire ambities. Samen investeren we in het verkrijgen en delen van kennis op het gebied van circulaire materialen en processen. De cirkel rondmaken doe je samen!
Heeft u circulaire ambities en wilt u samen met GP Groot pionieren? Wij komen graag met u in contact.
Neem contact met ons opIn 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. In de transitie hiernaartoe stuurt de Nederlandse overheid onder meer op het verlagen van de CO2-uitstoot bij de bouw van gebouwen.
De nieuwbouw van woningen en kantoren moet voldoen aan de MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) maatstaf. Wanneer een project niet aan de MPG voldoet verleent de overheid geen omgevingsvergunning. De komende jaren zal de overheid de norm steeds verder aanscherpen om zodoende de vastgoedsector naar een meer circulair model te sturen.
GP Groot sloopwerken en saneringen brengt circulaire mogelijkheden in kaart en biedt u tools om de MPG-waarde van uw project zo veel mogelijk te verlagen.
Download onze whitepaper